Historia

Sahan isännöitsijän, Gunnar Blomqvistin virka-asunto 1922-1951

Aiemmin useilla Karjalan sahoilla isännöitsijänä toiminut Gunnar Blomqvist (1898 – 1967), muutti  perheineen Sulkavalle vuonna 1922 ottaakseen vastaan Sulkavan Sahan isännöitsijän tehtävät. Perheeseen kuului vaimo Edith sekä vuonna 1917 syntynyt tytär Hjördis Margit. Ennen Sulkavalle muuttoa v. 1922 perhettä oli kohdannut järkyttävä onnettomuus kun 7-vuotias esikoistytär Greta Ingeborg kuoli syötyään ketunmyrkyllä myrkytettyjä marjoja. Tämän jälkeen asuminen Viipurin lähellä sijaitsevalla Perkjärvellä tuntui mahdottomalta.

Sulkavan Saha oli perustettu muutamaa vuotta aikaisemmin ja Gunnar Blomqvistista tuli ensimmäinen varsinainen isännöitsijä. Nykyinen Villa Kukkapää toimi isännöitsijän virka-asuntona, jonka yhteydessä oli myös sahan konttori.

Ruotsinkielisellä pariskunnalla oli alussa kielivaikeuksia savolaisten parissa, mutta hyvin he sopeutuivat. Tiiviissä ja hieman eristäytyneessäkin sahayhteisössä toimi kaksi kauppaa ja oma kansakoulu, jonka Blomqvist rakennutti 1924. Gunnar Blomqvist oli myös uranuurtaja uuden tekniikan käyttöönotossa: saha-alueelle hankittiin kunnan ensimmäiset sähkövalot, joita Sulkavan kirkonkylästä ihmetellen katseltiin. Lisäksi hän hankki seudun ensimmäisen radion, josta työväki saattoi sunnuntaisin kuunnella jumalanpalvelusta konttorin pihalla.
Saha oli Sulkavan suurin työnantaja. 1920-luvulla sillä oli pari-kolmesataa työntekijää ja töitä tehtiin kahdessa-kolmessa vuorossa. Palkat maksettiin kahden viikon välein, ja silloin sahalla oli aina vilkkaat markkinat.

Edith Blomqvist oli aikananaan varsin poikkeuksellinen johtajan vaimo, hän toimi sahan konttorinhoitajana miltei 30 vuotta. Siteet Sulkavaan tiivistyivät entisestään, kun tytär solmi 1938 avioliiton paikkakunnalta kotoisin olevan lääkäri Mikael (Mikko) Vihavaisen kanssa.
1940-luvun loppupuolella Kukkapään Saha koki monen muun keskikokoisen sahan tavoin vaikeita aikoja. Tämä johti lopulta toiminnan lakkauttamiseen 1951. Vuonna 1952 Blomqvistit muuttivat Korpilahdelle, jossa Gunnar toimi 3 vuotta isännöitsijänä Rauma-Repolan Iloniemen sahalla. Eläkepäivillään Blomqvistit muuttivat takaisin Sulkavan kirkonkylälle.

SULKAVAN KUKKAPÄÄN SAHAN TALON VALOKUVIA 1920-40-LUVUILTA

Edith ja Gunnar Blomquist asuivat talossa vuosina 1922-1951, heidän tyttärensä Hjördis 1922-38.

(Klikkaamalla i=info -kirjainta näet kuvien kuvatekstit)

Kuvat: Ulla Kiviaho kotialbumi.

 

Vuodesta 1953 evp Jorma  Ränkipohja

1970-Rauma Repola/UPM

2000-luvulla yksityksessä omistuksessa